Passa al contingut principal

TRADICIÓ O MODERNITAT?

 Aquesta entrada es una recopilació d'informació rellevant sobre com els jocs han anant perdent influencia en la ciutadania i per contra, els esports han guanyat el seu lloc.


Ací vos deixe un text d'un article que he trobat davant una recerca profunda del tema i que pense que es de gran interés.

"Los juegos tradicionales son prácticas motrices lúdicas cuyas reglas contienen rasgos de cultura local que todavía se muestran alejados de la estandarización y los estereotipos tan presentes en otras manifestaciones internacionales. Sin embargo, dada su condición permeable y heterónoma, no escapan a influencias y transformaciones a las que les somete el entorno (Lavega, 2000). De ahí que en el caso de los juegos practicados por los adultos se esté produciendo una deportificación (Parlebas, 2001) incorporando estas prácticas en la regulación institucional (federaciones) que controla, unifica y establece las condiciones de práctica. Juego y deporte, tradición y modernidad, diversidad y uniformidad, globalización y proximidad, son dos caras de una misma moneda que confirma el carácter bipolar de nuestra sociedad.

La Sociedad en que vivimos que ha sido calificada de “modernidad tardía” por autores como Habermas, Giddens o Touraine, dado que la situación social y cultural se configura a partir de dos tendencias aparentemente contrapuestas: globalización y diferenciación. Otros intelectuales como Lyotard, Lipovetski, Vattimo y Maffesoli opinan que estamos en una nueva era: “la postmodernidad”. También estudiosos como Castells (1999) analizan la difusión de internet como emergencia de la sociedad red. Se vive en un proceso de globalización, que constituye un proceso creciente de complejas interconexiones entre sociedades, culturas, instituciones e individuos a escala mundial. Hall argumenta que debido a la globalización las identidades están más desvinculadas de un tiempo, lugar, historia y tradición. Todo esto llevaría a una ruptura con la vieja idea de identidad nacional y a la aparición de un nuevo plan de renovadas y cosmopolitas posibilidades abiertas por la globalización de la cultura. Halloran (1997) y Castells (1999) emplean el término “glocalización” para referirse al doble proceso de globalización de lo local y de localización de lo global que se está dando a nivel mundial. Estamos en una sociedad bipolar, una aldea global que combina homogeneización y diversidad cultural, universalismo y particularismo, el yo y la red, globalización más proximidad. Ante estas dualidades autores como Habermas indican que ser requiere procedimientos como consenso, acuerdos negociados y sobre todo comunicación. Molina (2002) expresa que las potencialidades de la sociedad ante estos nuevos retos se encuentran en un proyecto inacabado."

És veritat que al llarg del temps els esports moderns han anat llevant l'espai als jocs tradicionals, i això es deu a moltes raons, una d'elles podria dir, com diu en el text anterior, la globalització. La societat va canviant i “evolucionant” i això requereix una evolució a nivell mundial tecnològicament, per la qual cosa els jocs tradicionals van tenint menys visualització i se centren en aquells que tenen una audiència majoritària, com pot ser el futbol. 


Aquesta situació actual ens deixa veure com es van perdent tradicions en pobles com pot ser la pilota, ja que aquesta en moltes ocasions (depenent de la modalitat) es juga al carrer i actualment (en alguns casos), no pot jugar-se perquè el carrer ha sigut ocupat per cotxes. És clar que tot va canviant, però no ens adonem que, a mesura que passa el temps, estem deixant a arrere unes tradicions que passaran a ser història.

Per tant, és important tindre en compte la situació actual en la qual ens trobem i des de l'assignatura d'Educació Física, fer conéixer a l'alumnat tots els jocs que s'han anat perdent amb el pas del temps o els que continuen estant però es practiquen de manera minoritària, d'aquesta manera tindran major opcions d'elecció després de l'elecció de la pràctica d'un esport i a més contribuir al fet que no desaparega un d'aquests.

  • Francisco, & Molina, Fidel, & Planas, Antoni, & Costes, Antoni, & Saez de Ocariz, Unai (2006). Los juegos y deportes tradicionales en Europa: entre la tradición y la modernidad. Apunts Educación Física y Deportes,  (85),68-81.[fecha de Consulta 2 de Noviembre de 2020]. ISSN: 1577-4015. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oaid=5516/551656960010

Comentaris

  1. Me gusta como has enfocado tu entrada comenzando con un artículo que invita a la reflexión y después haciendo referencia a este para explicar como con el paso del tiempo la sociedad evoluciona y los juegos tradicionales desaparecen, Es una redacción clara y coherente, y lo más importante, entretenida y amena de leer al lector. Te pongo un 8,5.

    ResponElimina
  2. Hola Paula, en primer lloc, quant al blog en general, pense que és molt original, has fet ús de diferents tipologies textuals, imatges, colors, etc. A més, el llenguatge que utilitzes i l'ortografia és l'adequada. Quant a aquesta entrada, pense que has parlat de tots els continguts demanats pels docents i a més, m'ha agradat molt que parles d'un article i que ens poses la bibliografia, per a poder tindre l'oportunitat de llegir-lo. Aquest article i la teua opinió dóna pas a fer una reflexió sobre com han evolucionat els jocs i la nostra societat en general. Per aquesta raó, la nota que el pose és d'un 9.

    ResponElimina
  3. Hola Paula,
    Pienso que tu entrada está muy bien, ya que la información que nos proporcionas la estructuras de una manera estética y entretenida, además el vocabulario y la ortografía que utilizas son muy correctos. Estoy de acuerdo en que conforme va avanzando el tiempo se pierden las viejas costumbres y tradiciones populares y que al estar todo mucho más digitalizado, los juegos tradicionales han perdido protagonismo y la mayoría han caído en el olvido. Me ha gustado mucho la reflexión final que has hecho sobre el tema sacando una conclusión final propia al respecto. ¡Bien hecho! Mi puntuación es un 9'5.

    ResponElimina
  4. Hola, Paula, la teua entrada és de lo més interessant perquè expliques d'una manera clara i ordenada l'evolució que estan tenint els jocs populars i tradicionals i la relevancia de la tecnologia. I com molt bé has dit tu, com a docents d'educació física cal que mostrem aquests jocs que s'estan perdent i que siga l'alumnat qui decidisga, quin esport vol pràcticar. Així que, la meua nota és un 10!! Enhorabona, Paula!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

🏉 REFLEXIÓ I AUTOAVALUACIÓ 🏉

Aquesta entrada va dedicada a les sessions que vàrem fer al gimnàs amb la mestra Cristina. He d’esmentar que va ser una pena no poder acudir a l’última, ja que vam preparar el nostre esport per a representar-lo i no vaig poder estar, encara així, sé que el meu grup el va fer molt bé.    👉 Pel que fa als esports d’equip , m’agradaria fer referència a la importància que tenen i han de tindre dins de l’aula, aquests fomenten valors d’integració, motivació, lluita en equip i per l’equip, recerca de solucions... Per el que es deixa de banda la individualitat i es comença a pensar en un conjunt per poder sumar punts. Aquests esports condueixen a l’alumnat a resoldre reptes i amb això un sentiment satisfactori cap a l’activitat esportiva, per el que du al fet que augmenta les ganes de jugar amb el equip. És per açò, que dur a terme activitats amb grups reduïts farà que l’alumnat tinga una major participació dins d’aquesta i a més ajudarà a la seua futura millora.   👉 Per altra...

Esports alternatius covianos

Quan parlem dels jocs i esports alternatius ens referim a aquells que són diferents als tradicionals i convencionals, ja siga pel material que s'utilitza o per les regles que es duen a terme en el joc.  En la passada sessió, se'ns va presentar el joc del colpbol i datchball. Havia sentit parlar d'ells, però mai ho havia practicat. Aquest tipus d'esports aporten molts valors educatius a l'aula, entre ells la inclusió, coeducació i igualtat, aspectes molt importants a l'hora de plantejar sessions en l'assignatura d'Educació Física, per això, és important introduir esports alternatius a l'aula perquè l'alumnat conega jocs més enllà dels convencionals i, a més, treballe valors didàctics que no es perceben en altres esports. És clar, que cada joc i esport aporten uns aprenentatges.   En referència als esports que vam veure en la sessió, m'agradaria destacar la seua implantació en el currículum pel qual es regeix l'Educació Primària de la Comun...

L'evaluació un recurs important ❗

L'avaluació és un procés fonamental per la presa de decisions, amb aquesta millorem el nostre treball i ens serveix en el futur. Durant aquest període en la carrera, he anat observant diferents tipus d'avaluacions en les diferents assignatures, unes mes concordes als meus pensaments i unes altres que no tant, però, malgrat això, continuen sent necessàries i importants. En respecte a l'assignatura de Didàctica dels jocs i activitats esportives, pense que s'ha realitzat una avaluació d'acord amb el treball realitzat.  Se li dóna pes al blog, un projecte educatiu bastant interessant que pot ser portat a l'aula per a avaluar l'aprenentatge de coneixements.  D'altra banda, la Unitat Didàctica, la qual cosa més pes rep i és cert que, en aquests 4 anys, quasi sempre ha sigut el que més rellevància ha tingut en l'avaluació. En referència a l'examen, crec que moltes vegades s'utilitza perquè són “obligats” a fer un i no entenc molt bé per què, ací s...